Romig Vanilleijs uit de IJsmachine

Zoals aangekondigd wilde ik eerst vanilleijs onder de knie krijgen. Heel vervelend natuurlijk, al dat ijs steeds op moeten eten! Ik heb nu een recept waar ik tevreden over ben: romig, veel vanille, niet te zoet.

Voor een goede textuur is het belangrijk dat het watergehalte in je ijs niet te hoog is. Er moet dus genoeg vet, eiwit en suiker in zitten om te voorkomen dat zich grote ijskristallen vormen. IJskristallen zorgen er namelijk voor dat het ijs niet zacht en romig in de mond aanvoelt. Verder moet je op zoek naar goeie vanille, want als dat ergens beloond wordt is het wel in dit recept.

Vanilleijs zelf maken

 • 250 ml volle melk
 • 1 vanille peul van hoge kwaliteit
 • 4 eierdooiers van grote eieren (L)
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 250 ml slagroom
 • snufje zout

Snij de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au bain marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag makkelijk een kwartier staan.

Ondertussen klop je met een mixer de eierdooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.

Zet het vuur onder de au bain marie hoog. Doe nu het eiermengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au bain marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC voor degenen met een thermometer). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder terug te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Oh ja, de peulen zitten er nog steeds integraal in, laat ze maar lekker mee trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.

Een half uur voordat je ijs wil, klopt je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). Giet nu alles in de ijsmachine en laat deze een half uurtje tot 45 minuten zwoegen. Daarna direct uit de ijsmachine opeten!

Combi’s

De volgende opties leuken je ijs-dessert nog verder op!

 • Warme kersen - Heel banaal gewoon een pot kersen op sap opwarmen in een pannetje
 • Vijgenjam - Vijgen en vanille zijn een goddelijke combi
 • Chocoladesaus - Pure chocolade smelten met gelijke hoeveelheid water (anders stolt het meteen weer door het ijs)

Tip: laat de vanillepeulen drogen en stop ze in een pot witte basterdsuiker, na 2 weken heb je een hele berg vanillesuiker!

Tags: , , ,

17 Responses to “Romig Vanilleijs uit de IJsmachine”

 1. Bert says:

  Vanille besteld! Ben benieuwd! Thx.

 2. marijn says:

  nog een tip wat betreft die chocoladesaus; als je pure chocola smelt, en een beetje boter en slagroom toevoegt, dan stolt het ook niet helemaal als je het over ijs giet (zeker niet als je er nog wat melk aan toevoegt) maar het kan wel stroperig worden, ik ben daar zelf helemaal verzot op!

 3. Nicolet van Hest says:

  Superrecept! Ik had geen volle melk in huis, wel een halve liter slagroom (gekocht voor een toetje dat ik uiteindelijk niet heb gemaakt) en heerlijke vanillepeulen van de marokkaanse marktkoopman. Zonder de volle melk en met alleen slagroom dus ook heerlijk roomijs gekregen.

 4. sharon says:

  Haay, Ik heb een vraagje. Ik ben helemaal gek van huisgemaakte aarbeien room ijs. Is dat net zo makkelijk te maken als dit? Groetjes Sharon

 5. fotz says:

  Voor aardbeienijs moet je gewoon de aardbeien pletten en dit bij de custard doen. Vanilleijs is altijd de basis en dan kan je vanalles en nog wat toevoegen.

 6. serge says:

  hallo,
  wat gebeurt er met het eiwit?
  wordt dit erdoor geklopt of niet grtz

 7. Luc says:

  Serge, met het eiwit en een beetje suiker maak je lekkere meringues. die kan je dan bij de koffie opeten!

 8. Jop says:

  Goeie tip Luc! Met een beetje cacaopoeder erdoor maak je bruine meringues. Binnenkort maar eens een recept plaatsen!

 9. leuk ben&yerry ijs says:

  • pak koeken verkruimelen en deze goed mengen. Wel grote brokken gebruiken.( pak koeken verkruimelen en deze goed mengen. Wel grote brokken gebruiken.)en het ei allen de dooier
  • 250 ml volle melk
  • 1 vanille peul van hoge kwaliteit
  • 4 eierdooiers van grote eieren (L)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • snufje zout
  Snij de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au bain marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag makkelijk een kwartier staan.
  Ondertussen klop je met een mixer de eierdooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.
  Zet het vuur onder de au bain marie hoog. Doe nu het eiermengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au bain marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC voor degenen met een thermometer). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder terug te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Oh ja, de peulen zitten er nog steeds integraal in, laat ze maar lekker mee trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.
  half uur voordat je ijs wil, klopt je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). ijsmachineWarme kersen – Heel banaal gewoon een pot kersen op sap opwarmen in een pannetje
  • Vijgenjam – Vijgen en vanille zijn een goddelijke combi
  • Chocoladesaus – Pure chocolade smelten met gelijke hoeveelheid water (anders stolt het meteen weer door het ijs)en blender het ijs vanillesmaak door de aardbeien tot het helemaal rood =8 aardbeien is genoeg meng de koekdeeg door het ijs vriez het2uur in en klaar is kees
  Tip: laat de vanillepeulen drogen en stop ze in een pot witte basterdsuiker, na 2 weken heb je een hele berg vanillesuiker!

 10. Koen says:

  Meringues is leuk, maar dan moet je echt totaal geen eigeel er bij hebben zitten want dan is het gewoon verpest heb ik gemerkt ;)

  Mijn vraag is: Als ik het eigeel bij de vanille melk gooit wordt het geen vla
  Maar het blijft dezelfde vloeibare substantie houden is dit goed?

  Gr. Koen

 11. W. Gesink says:

  Ja, Goed recept!!! Voor hoeveel pers.???

 12. Mark says:

  Ik ga je recept zo uitproberen

  Ben benieuwd!

  gr, Mark

 13. Peter says:

  Heb halfvolle melk gebruikt. Goed recept. Staat nu te koelen. Morgen de slagroom er bij en draaien maar.

 14. [...] Romig Vanilleijs uit de IJsmachine because the weather is getting better [...]

 15. daniel says:

  had een domo willen kopen met vriesbak in ,nu heb ik op youtube een filmpje gezien,waar men het ijs 30a35minuten laat draaien,het ziet er nog altijd wat plat uit,normaal moet ge het toch gelijk bij de ijsboer zo stijf en smeugig zijn,als ge de overschot van het vers ijs invriest met doos en deksel,ontstaan er dan geen ijskristallen,deze domo gaat tot min 50onder nul,is het nie hoe kouder de machine staat hoe steviger en korter de tijd van het draaien,

 16. Rens Timothy says:

  Heel Goed Recept!!
  Maar volgens mij als je water toevoegt aan chocola dan komt ie niet meer goed…
  voor de rest TOP!!

 17. Mariëtte says:

  Inderdaad een prima recept. De eerste keer dat mijn roomijs niet mierzoet smaakt. Heb de eerste keer stukjes chocola en gehalveerde ontpitte kersern toegevoegd.
  De tweede keer een flinke scheut aardbeienpuree.
  Dit wordt mijn basisrecept!

Leave a Reply