De ultieme droom: een zelfvriezende ijsmachine

19 September 2008 JopPopularity: 13%

Eetschrijver Gerrit Jan heeft er één. Nicky van Delicious Days heeft er één. En na m’n laatste trip naar Italië wist ik het zeker: Leven zonder zelfvriezende ijsmachine is als … Tja … Enfin, ik moest dus een ijsmachine hebben. Na een lange zoektocht kwam ik in een obscuur hoekje van het internet een brandnieuwe Gaggia Gelatiera tegen, voor een schappelijk prijsje. Moest wel uit Italië overkomen en daar zat hem meteen de crux: Ik bestelde hem vlak voor 1 augustus, er geen rekening mee houdend dat men in Italië in augustus niets doet. Helemaal niente. Niet eens een pakketje op de post. Dus iets later dan gehoopt belde vorige week de postbode aan met een grote doos.

Ja het is een bakbeest zo groot als je nachtkastje. Ja het is een one-trick-pony. En ja, je kunt ook ijs in de supermarkt kopen. Toch is het voor menig foodie de heilige graal. IJs in 20 minuten, zonder conserveringsmiddelen, precies zo zoet als jij het wil en alle vrijheid om iedere creatieve ingeving om te zetten in ijs. Wat wil je nog meer? Misschien is een calorie verslindende hobby een goeie?

In ieder geval ga ik komende tijd los met nieuwe creaties, maar pas nadat ik de basis onder de knie heb: Vanilleijs!

In de categorie: Tools

6 Reacties Reageren?

  • 1. kattebelletje  |  21 September, 2008 at 21:53

    Oo wat een prachtige machine. Herfstijs is vast ook lekker ;-)

  • 2. Eetschrijver  |  22 September, 2008 at 10:13

    Wat raar toch altijd dat vanilleijs als “de basis” wordt beschouwd. De Amerikanen hebben het zelfs over “plain vanilla”. Terwijl goed vanilleijs best moeilijk te maken is en, indien deskundig vervaardigd, hemels lekker, niks plains aan. Wat mij betreft zijn er drie basissen die je onder de knie moet hebben: ijs op basis van een eiervla, ijs op basis van room en sorbetijs. Beheers je dat basisrepertoire (het maken van een goede vlabasis is nog best een kunst), dan kun je alles. Succes!

    Mooie machine trouwens. :-)

  • 3. Jop  |  22 September, 2008 at 10:37

    Ha Gerrit Jan, “de basis” was ook zeker niet bedoeld als makkelijk instap-ijs. Er zijn echter heel veel ijsvarianten te bedenken die gebaseerd zijn op een vanillecustard, vandaar de basis. Als je die niet goed beheerst, wordt het ook niets met de afgeleiden.

    Dit weekend heb ik stiekem geëxperimenteerd met pure chocoladeijs, gebaseerd op een eiervla. Delicious. Ook nog een aardbeiensorbet gemaakt met niets anders dan aardbeien, suiker en citroensap. Iedereen was verpletterd door de smaakexplosie.

  • 4. Jacques  |  27 September, 2008 at 17:23

    Wij hebben ( de primeur ??? ) de eer gehad om van de vanilleijs te mogen snoepen.
    Echt heerlijk, wanneer je weer “proefkonijntjes “zoekt, wij hebben geen bezwaar.
    Andere varianten ook geen bezwaar.

  • 5. Julie  |  16 January, 2009 at 10:42

    mijn verslaving is choclade ijs, met 200 gr. echte extra bittere chocolade gesmolten in de custardbasis(stuk of tien dooiers, 120 gr suiker en 700 ml melk, een goede schep cacaopoeder en als laatste een caramel van 2 eetl suikmer en 2 eetl water leuk gebruind. eventueel een bekertje room erdoor. Mijn kinderen vinden het afschuwelik, veel te sterk, maar iedere volwassene smelt voor dit ijs! (oit iets dergelijks gelezen in een boek van Nigella Lawson)

  • 6. arjo  |  21 September, 2009 at 15:13

    Hai Jop,

    ben ook op zoek naar een goede zelfvriezende ijsmachine.

    Ben erg benieuwd of je tevreden bent over deze machine.
    Hij spreekt mij erg aan.
    Weet je nog waar je hem gekocht hebt?

    Alvast bedankt

Reageer!

Required

Required, hidden

Toegestane HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed