Zelf gehakt maken en de ultieme gehaktbal

Via Google komt laatste tijd steeds vaker de volgende vraag terug: Hoe zelf gehakt te maken? Voordat we deze vraag beantwoorden, eerst de vraag van het waarom: Waarom zou je zelf gehakt maken?

Daarom

Gehakt (uit de supermarkt) is een obscuur stuk vlees. Van al het vlees in de schappen staat op de verpakking vermeld waar het vandaan komt, behalve van gehakt. Vraag je het de slager van de supermarkt, dan weet hij het niet, of verzint ie iets. De Keuringsdienst van Waarde is een keer op onderzoek uit geweest en stuitte op een louche business van vlees wat maanden of jaren in koelcellen lag te wachten tot het tot gehakt vermalen werd. Het vlees bleek voor een groot deel afkomstig uit Afrika, maar waarom dit niet op de verpakking komt te staan? Duister…

Maargoed, als je het zelf gaat maken, kom je er weer achter dat er smaak aan gehakt kan zitten. Als je het meest vette stuk rund pakt wat je kunt vinden, zal je nog zien dat het minder vet is dan wat je als gehakt in de supermarkt koopt. En een stuk minder waterig, maar dat spreekt voor zich.

Overigens maken een hoop slagers hun eigen gehakt, dus als je even geen tijd/zin hebt, ga naar de echte slager. Hij kan je ook nog eens precies vertellen waar het gehakt vandaan komt. Voor de zekerheid altijd even vragen.

Aan de slag

Allereerst heb je een gehaktmolen nodig. Persoonlijk heb ik hem gekocht bij En Garde in Den Haag (online besteld, binnen 3 dagen in huis). Je hebt verschillende maten, te herkennen aan de nummers 5 (0,5 kg/minuut) t/m 12 (0,9 kg/minuut). Daarnaast zijn er diverse extra’s te krijgen, zoals schijven met grotere gaten of een echte worstenvulset.

Natuurlijk kan je ook uit de voeten met je keukenmachine, met het grote mes erin. Toch is het resultaat niet helemaal hetzelfde en zul je het fantastische geluid moeten missen dat het gehakt maakt als het de molen uit komt.

Vlees kopen

Op naar de slager, want bij de supermarkt zul je niet slagen. We gaan op zoek naar vet vlees. Mag behoorlijk taai van aard zijn, want we malen het fijn. Leg de slager uit dat je op zoek bent naar een smaakvol stuk vlees om zelf gehakt te maken. Het lekkerst is 75% rund, 25% varkensvlees. Neem voor het rundvlees een stuk vlees wat heeft moeten werken, bijvoorbeeld van rond de schouder. Er mag behoorlijk wat vet door heen zitten. Voor het varkensvlees neem je een goeie hamlap. Ga je voor tartaar, neem dan een iets minder vet stuk rundvlees, bv. een eenvoudige biefstuk.

Malen maar

Nu de gouden tip: Voor je het vlees door de molen haalt snij je het in kleine blokjes van 2 bij 2 cm en leg je ze een half uur tot een uur in de vriezer. Het vlees hoeft niet door en door bevroren te zijn, maar mag wel wat steviger aanvoelen. Als je het vlees nu door de molen haalt, wordt het minder tot moes gemalen, en blijft de structuur wat beter behouden. Ga je gehaktballen maken, draai dan aan het eind ook meteen een boterham door de molen.

Gehaktbal

De gehaktbal is in Nederland nog steeds mateloos populair, dus hoe maak je die nou op z’n lekkerst? Komt ie:

  • 400 gr gehakt (zoals boven beschreven)
  • 1 ei
  • gesnippert sjalotje
  • 1 snee oud brood
  • Zout, peper, foelie, paprikapoeder, koriander en nootmuskaat
  • Verse peterselie, klein gesneden
  • Bloem
  • Boter (geen margarine!)

Maak het gehakt zoals beschreven, inclusief de boterham die je door de molen haalt. Fruit het sjalotje kort glazig. Meng nu de kruiden, het ei, de ui en de peterselie door het gehakt er draai er 8 kleine, of 4 grote ballen van. Bestuif de ballen met bloem.

Zet een grote braadpan op het vuur en doe hier een flinke klont boter in. Braad de gehaktballen nu op middelhoog vuur mooi rondom bruin. Zorg wel dat ze van binnen gaar zijn, want er zit varkensvlees in. 12 minuten moet genoeg zijn voor de grote ballen, 8 minuten voor de kleintjes.

Overigens is er niets zo betwistbaar als “de ultieme gehaktbal”, dus mocht je een betere versie hebben, laat hieronder van je horen!

51 Responses to “Zelf gehakt maken en de ultieme gehaktbal”

  1. Ivonne says:

    Mijn keukenmachine met gehaktmolen is besteld! Ik ga alle variaties uitproberen!

Leave a Reply