Knoflook saus

24 July 2006 JopPopularity: 17%

Het weer vraagt erom: barbeque’en. En het vlees van de barbeque schreeuwt om een lekker sausje. M’n all-time favorite, knoflooksaus, is een graag geziene metgezel voor lamskarbonades, souvlakies, calemaris, worstjes, friet, kippenvleugeltjes, naturel chips of rauwkost. Neem verse knoflook, dan kunnen je gasten ook niet zeuren dat ze een luchtje overhouden aan de saus.

  • 1 grote teen verse knoflook
  • 3 el. mayo/Yofresh/halvanaise
  • scheut melk/yoghurt
  • scheut olijfolie
  • citroensap
  • zout & peper
  • worchestershire sauce
  • tabasco
  • peterselie (liefst vers)
  • bieslook (liefst vers)

Pers de knoflook en vermeng deze met de mayo. Doe hier een scheut (1 el.) olijfolie bij en verdun het geheel met melk of yoghurt tot een prettig dip-bare dikte. Maal wat peper en proef de saus. Om de vettige smaak te verminderen voegen we wat citroensap toe (als je yoghurt hebt gebruikt, heb je minder nodig dan bij melk), maar maak de saus niet te zuur. Voeg 3 druppels worchestershire sauce en 5 drupjes tabasco toe (is geen ramp als je deze 2 niet in huis hebt) en proef nog een keer. Tot slot een flinke hoeveelheid peterselie en bieslook door de saus scheppen. Laat de smaken een half uurtje goed tot elkaar komen, et voila.
De saus is nog ongeveer 3 dagen te bewaren in de koelkast. Misschien wat uitgezakt, maar dan gewoon even doorroeren.

In de categorie: Recepten, Per Land,Frankrijk,Sauzen

8 Reacties Reageren?

  • 1. Lidy van der Vliet  |  25 January, 2007 at 22:06

    Uitgeprobeerd bij met gehakt gevulde paprika’s uit de oven. Perfect en stukken beter dan dat spul van Remia en Calve!

  • 2. Conny  |  4 February, 2007 at 16:02

    Doe er wat gember door dan is de saus helemaal goddelijk!!!

  • 3. Yvonne  |  13 February, 2007 at 16:00

    Heerlijk deze knoflooksaus. En inderdaad met wat gembersiroop erbij smaakt het nog beter.
    Ik ga mijn klanten jullie site zeker aanbevelen. Alles zoveel mogelijk zelf maken is en blijft het lekkerste en gezondste. Hoe langer de houdbaarheidsdatum hoe meer toevoegingen erin zitten.
    Helaas kunnen de meeste jongeren niet meer koken en grijpen ze heel graag naar de kant en klare pakken en potten.
    Ga zo door.
    Yvonne Lemmers, diëtiste

  • 4. elli  |  22 June, 2007 at 08:51

    heeft er iemand ook een recept voor-van knoflooksaus die warm kan worden gegeten, ik wil namelijk vlees maken in een warme knoflooksaus
    b.v.d,

  • 5. Jop  |  23 June, 2007 at 22:51

    Hoi Elli,

    Ik weet niet wat je precies in gedachte hebt, maar er zijn diverse oosterse gerechten waar ze een knoflooksaus maken in de wok. Er wordt dan geen mayo of zuivel gebruikt, maar veel knoflook, ui, lichte soyasaus, olie, bouillon en maizena. Erg lekker bij rijst.

    In de Europese landen wordt het vlees vaak in knoflook gemarineerd, of wordt er een saus bij het vlees geserveerd, maar het wordt niet zo snel “in” een warme knoflooksaus bereidt.

    Succes!

  • 6. Roy Lagers  |  10 February, 2008 at 12:27

    Jop, lekker sausje jongen! was gister met rauwkost vooraf aan een zeebaarsje in folie met uiringen, knoflookje,citroenplakjes (uit de tuin!), lenteuitje, takje rozemarijn (ook uit de tuin, maar niet zeker of het wel nodig is bij dit gerecht) en peper en zout (grof). Volgende keer ook geen alufolie meer, maar bakpapier vanwege de isolerende werking van alufolie. Verschil: 60 ipv 15 min oven 200C.

  • 7. alex van groningen  |  30 June, 2008 at 14:19

    Doe bij het bovenstaande recept van Jop maar eens wat verse dille. Je weet niet wat je proeft.

  • 8. Petra  |  14 April, 2009 at 19:10

    Dit is echt de lekkerste knoflooksaus die ik ooit heb gegeten; staat bij mij favoriet!

Reageer!

Required

Required, hidden

Toegestane HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed