Monchou Taart

Monchou taartKen je iemand die al de hele maand januari met een zuur gezicht aan het lijnen is? Dan is deze monchoutaart de oplossing, afvallers gaan onherroepelijk voor de bijl. Vaarwel Slimfast, tijd om te zondigen!

Deze taart heeft een paar hele grote voordelen: Hij kan niet mislukken, je hebt geen oven nodig, hij ziet er goed uit, iedereen vindt hem lekker en hij ziet eruit alsof je er heel veel tijd in hebt gestoken.

Ingrediënten Monchoutaart

Voor de bodem

  • 300 gr tarwebiscuit met pure chocolade (Verkade Digestive Puur)
  • 125 gr boter (nee, geen margarine, boter = roomboter, niets anders)

Voor de vulling

  • 200 gr. monchou
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250ml slagroom
  • 1 zakje klopvast
  • 1 blik kersenvlaaivulling (Jonkerfris)

De bodemprocedure

Maal de koekjes fijn tot paneermeel (niet tot stuifmeel). Laat de boter wat zachter worden en kneed het daarna door de koekjes. Vet een bakblik in, bebloem het en verdeel het mengsel over de bodem en duw goed aan. Zet het blik in de koelkast.

Vulling

Haal de monchou op tijd uit de koelkast, zodat hij iets zachter wordt. Klop de slagroom (op 5 eetlepels na) stijf met de vanillesuiker en klopvast. Prak de basterdsuiker door de monchou. Als de monchou niet te massief meer is doe je er de 5 ongeklopte lepels slagroom door en meng je het goed tot een homogeen mengsel. Meng vervolgens de geklopte slagroom door de monchou en probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Stort dit op de koekbodem en verdeel netjes zodat hij overal even dik is. Zet het blik even in de koelkast om hem op te laten stijven. Vervolgens doe je de kersen erover en laat je hem nog wat langer in de koelkast opstijven.

Bonus materiaal

  • Kan je geen kersenvlaaivulling vinden: neem een gewone pot kersen met vocht. Giet het vocht in een steel pan, breng aan de kook, haal van het vuur en doe er 2 velletjes gelatine bij. Kersen erbij en laten afkoelen. Vervolgens over de monchou storten zoals boven beschreven.
  • Vanille-fanaten doen het zo: Snij een vanillepeul in de lengte doormidden en doe deze met de slagroom in een steelpan. Laat dit stoven op een heel laag pitje, gedurende 2 uur (langer mag ook). Koel vervolgende de slagroom goed af in de koelkast, voordat je hem gaat kloppen. Vanillesuiker heb je natuurlijk niet meer nodig zo.
  • De kuipjes “luchtige” Monchou van 200gr zijn makkelijker te verwerken dan de in aluminium verpakte pakjes van 100gr. Hierdoor wordt de taart wel minder stevig en zakt hij sneller uit…
  • Klopvast kan je weglaten, zeker als je de taart dezelfde dag nog op eet.

64 gedachtes over “Monchou Taart”

  1. mjammie, ziet er echt lekker uit! en ik ben nog wel aan het lijnen. Zou ik voor de bijl gaan? Krijg wel visite, dus een mooie reden voor het maken van een lekkere taart….

  2. De taart ziet er inderdaad zéér lekker uit! Is deze geweldige taart echt zo nadelig voor de slanke lijn?
    Kan men de Monchou vervangen door “Philadelphia natuur”?Bedankt

  3. Als je hem echt wil gebruiken tijdens het lijnen moet je geen suiker maar zoetstof (evt in vloeibare vorm) gebruiken. En ik gebruik nooit geen klopvast en de taart stijft dan ook heel goed op hoor!

  4. Beste Hennie, Loop 1 keer meer de trap op en neer en je hebt de suiker alweer verbrand, ik ben absoluut geen fan van de kunstmatige suikers. Wat betreft de klopvast geef ik je helemaal gelijk!
    Joane: Zolang je niet dagelijks deze taart eet is hij absoluut niet nadelig voor de slanke lijn. Maar houdt het gewoon bij een kleiner stukje, en eet die extra langzaam op en geniet van iedere hap.

  5. Ik gebruik ook altijd Bastonje koeken en de visite smult er altijd van.
    Morgen ben ik jarig en ik heb net twee monchou taarten gemaakt,gewoon omdat ik anders altijd met de rest van de taarten blijf zitten en de monchou direct op is.
    P.s. ik gebruik ook nooit geen klopvast en dat gaat prima!!

  6. Wat ook heel erg lekker is is om er een laag banketbakkersroom toe te voegen. Bijvoorbeeld tussen de monchou en vruchtenlaag. Lang leve de kaloriën.
    Bah, wat lekker!

  7. Mmmm, mijn man lust helemaal geen taarten, maar met monchoutaart ging hij voor de bijl.

    Overigens maakte mijn moeder deze altijd met ananasstukjes erop en van het sap (uit blik) maakte ze met gelatine een gelei. Een hele lekkere frisse variant!

  8. Een super taart!! Ik maak hem al jaren. Wil je hem nog sneller maken koop dan ander koekdeeg. Ik gebruik wel eens van “jos poell”kant en klare gebak bodems (dit zijn per pak 8 koekbodems, kan je bij ah krijgen). Ook heb je gebakschelpen, maar die heb ik nog niet geprobeerd. Met bastonjekoeken vind ik hem te zoet. Ieder zijn eigen voorkeur natuurlijk.
    Voor de topping neem ik vaak verse aardbeien. Volgens mij is alle vers fruit hierop wel lekker. Lijkt het nog gezond ook!

  9. Een hele taart is vaak te groot, nou ja, niet te groot, maar dan eten we ‘m helemaal op. Ik doe de helft zonder de kersen in de vriezer. Dan heb ik zonder al te veel werk de andere week of x zo weer een halve taart! Ik bewaar de kartonnen onderkanten van de pizza om de taart in te vriezen. Ik maak namelijk 2 kleinere springvormen van het recept in plaats van 2 grote. Is ook te doen bij kwarktaart!

  10. Hai,wij zijn ook al jaren liefhebbers van deze taart, wij zijn echter van mening dat de kruimigheid en vanillearoma het best tot zijn
    recht komt met echte mariakoekjes van Verkade.
    Ook sprenkel ik bij het echte kruimen van de koekjes amandelaroma
    ( dr. oetker ).
    Tussen de monchou laag en de kersen raspen we een laag chocolade. Het is voor een ieder welke smaak.
    Daar eet je je vingers bij op , Yammie Yammie

  11. Een heerlijke taart. ik ken het recept van mijn moeder al. Zij doet altijd ook nog twee scheppen abrikozenjam door de taartbodem mengen. Dit geeft de taartbodem net wat extra smaak.

  12. Deze taart smaakt net zo lekker met becel-light en met de magere roomkaas varianten. Je proeft echt geen verschil. Ik maak de bodem altijd met bastogne koeken en becel maar mijn vriendin zweert bij roomboter. Ik heb het recept van haar gekregen, het originele met roomboter dus en vette monchou, maar ze proeft echt geen verschil tussen de vette en de magere vorm ! Echt meiden, het is net zo lekker ! Ook heb ik de slagroom wel eens vervagen door pakjes klop-klop (niet te verwarren met klopvast) klop-klop is veel en veel minder vet en het werkt ook net zo goed.

    Succes !

  13. Al jaren de enige taart die echt altijd op gaat met verjaardagen, ook als ik er twee maak.
    Als bodem gebruik ik koffiekoeken van C1000 (is niet als reclame bedoeld, smaken een beetje naar Bastognekoeken maar zijn veel goedkoper) en ik roer er een eetlepel jam in smaak met de vulling doorheen.
    Ik gebruik trouwens geen springvorm maar een boterkoekvorm (met zo’n handig losmaakschuifje in de bodem). Voor het aansnijden de vorm heel snel heen en weer bewegen over een brandende gaspit, schuifdingetje een rondje laten maken en de bodem is mooi los van de vorm.

  14. ben zelf gewichtsconsulente, en regelmatig aan de lijn, maar ga hier ook zeker voor de bijl, ik heb hem net in de koelkast gezet….niks te vieren, maar morgen gaat hij eraan! deze keer was het dr oetker maar de volgende keer zal ik hem zo eens maken!
    en idd de enige echte boter is roomboter! hoe meer kalorieen hoe beter, als we het doen doen we het neteen goed natuurlijk! iedere dag is een feestje en soms moet je dat eens uitgebreid vieren!
    EET SMAKELIJK EN GENIET!

  15. Zo eindelijk eens een recept naar mijn hart. Hij is echt zálig en ik heb hem al aan vele mensen doorgegeven nadat ze hem op een verjaardag bij me hebben geproeft. Chappeau!

  16. Ja hoor geen probleem. Je kunt hem in de koelkast zo 3 dagen bewaren. Het enige dat je na een paar dagen krijgt is dat de monchou een beetje roze begint te worden door de kersen. Dit is echter geen probleem voor de smaak!

  17. Ik ga hem maken met kant-en-klare ‘natte cake’ als bodem. Die cake was maar 1 euro omdat die gekneusd was, ik ben benieuwd hoe dat wordt!
    Mijn tante maakt altijd zo’n soort taart, maar dan is alles door elkaar heen gemixt en dat smaakt ook echt lekker! Ik ben morgen jarig en ga deze taart maken én de rommel-variant van m’n tante!

  18. Voor een suikervrije variant maar wel natuurlijk gezoet (zonder schadelijke synthetische zoetstoffen :

    Ik heb voor de bodem suikervrije biscuit met chocolade van Molenaartje gebruikt (reformwinkel). Dit is gezoet op basis van maltitol.
    De monchou heb ik gemengt met fructose (reform/biowinkels). i.p.v. 75 gram basterdsuiker heb ik 45 gram fructose gebruikt.
    De slag room heb ik geklopt zonder klopvast en met een theelepeltje fructose.

    Door de fructosesuiker en de monchou heb ik een halve geraspte citroenschil geklopt. Verder het recept gevolgd.

    Als toplaag heb ik een gelei van citroenrasp en sap gemaakt (gelatine) en ingekookt met wat fructose om het minder zuur te maken.
    Echt geweldig lekker, de zoetheid en friszure als combi.
    en mijn suikervrije zoontje mag ook zonder problemen er een klein stukje van hebben.

  19. 300 gram biscuit is wel een beetje veel. Daar krijg je een erg dikke bodem van! (bijna de helft van de taart, lijkt me niet de bedoeling) 200 is ruim genoeg op de rest van de hoeveelheid!!

  20. lekker, maar roomkaas van de Aldi of Lidl kan ook en is een stuk voordeliger. En twee blaadjes gelatine kan voor dit recept ook. wordt de taart iets steviger!

  21. Dit recept maak ik al vele jaren, is een erg lekker taart!!!
    Voor de bodem gebruik ik altijd Langetjes (kaneelbiscuit van Verkade), dat vind ik superlekker!!!

  22. Verschillende monchoutaarten gemaakt heerlijk in 1 woord. Maar nu komt het een halve rol volkoren biscuit op 75 gr margarine is dat niet veel te weinig. Het kruimelt altijd zo. Het is veel te losjes. pakt niet goed. Hoe is dat op te lossen.

  23. Deze taart is verrukkelijk! Heb het al meerdere malen gemaakt (maar dan met bastognekoeken) en mijn familie en vrienden zijn er dol op! Zelf doe ik door de vulling nog wat chocoladesnippers, erg lekker!

  24. ik gebruik altijd zo’n zakje koekkruimels (bauke) voor de bodum
    en daar doe ik dan zelf gemaakte bramenjam op (zonder pitjes)
    of kant en klare jam door een zeef wrijven om de pitjes te verwijderen, en dan daarop het monchou mengsel.
    ik heb veel fans voor deze combinatie

  25. De taart is erg lekker!! Maar wat ik niet begrijp is dat ie goed voor de lijn kan zijn als de ingredienten bestaan uit: koek,boter,roomkaas suiker en slagroom??
    Maar ik ben niet aan de lijn en de taart was evengoed erg lekker!!!!

  26. De taart is supper lekker!!!
    mijn moeder is morgen jarig en we makken eem met bastonje, ik heb hem al eens op een verjaardag geproeft met bastonje en die vond ik lekker de gene die hier staat heb ik nog niet geproeft.

  27. hoi allemaal,

    ik maak voor mijn Monchou taart een verse aardbeiensiroop door een paar verse aardbeien kort te koken in wat water,zuiker en paar druppels vanille. Deze over de taart doen op moment van serveren.
    Gisteren had ik geen aardbeien en toen probeerde ik met jam ( klopen tot een glade mengsel) maar deze vond ik een beetje te zoet. Ook een tip voor extra smaak: doe wat zout bij de Monchou. Het contrast met zoet is dan extra lekker. Het lijkt een beetje op cheese cake…
    smakelijk!

  28. Heerlijk, ook hier een klassieker (met bastogne).
    Tip: maak de kersenlaag zelf met een pot kersen op sap.
    Het sap indikken met 35gram maïzena, wat suiker en citroensap. Kersen erdoor en terug af laten koelen.

  29. Heel erg lekker, maar echt niet goed voor het lijnen: dat is onzin.

    Suiker, boter, koekjes, chocolade, monchou, slagroom, én kersen uit blik zitten in een super dikke sieroop van ja, suiker!

  30. Ook lekker ipv kersenvulling een vulling van cranberries.
    Zeker in deze tijd van kerstsfeer. Kook zak cranberries met een vers geperst sinaasappel, op het laatst handje gewelde rozijnen erbij. Suiker naar keuze. Evt voor meer stevigheid binden met maizen. De bitterzoet van cranberries maakt het net weer wat anders dan kersenvulling.
    Ook lekker op de monchou een laagje in stukjes geslagen witte chocolade doen.

  31. Hoelang moet je die taart laten stijven in de koelkast dan.. ? en ik heb direct de kersen en de siroop erop gedaan ipv eerst laten stijven zonder.. is dat heel erg?? Was de eerste keer dat ik het maakte… hehe.. ben benieuwd x

  32. Echt schandaaaaalig lekker, kan niet mislukken (en zwaar teleurgestelde visite als ik ‘m een keer niet tussen de andere taarten/vlaaien heb staan….)

  33. Ik maak hem altijd met een pot kersenjam gemengd met de gemalen koekjes als bodem, vind ik veel lekkerder als de vette bodem met boter. Verder de goedkoopste koekjes en goedkoopste kersenjam en smaakt altijd heerlijk. Daarnaast gesmolten chocolade met een beetje melk tussen de bodem en de monchou mmmmhhhh extra lekker!

  34. Jeetje mina, wat een gedoe! Deze taart kan niet mislukken zegt men?! Blijkbaar wel! Toch best lang bezig geweest en het resultaat?! Ellende! Een taart die instort, verschrikkelijk! De vulling wilde niet opstijven! Drama!

  35. Deze taart had een vriendin gemaakt toen ik nog op kamers woonde, nu ik hem hier tegenkom kan ik de rijke en volle smaak heel goed herinneren! Ik ga deze morgen meteen maken, de bodem net in de koelkast gezet, haha 🙂 Bedankt!

  36. Mijn Monchoutaart mislukt ook iedere keer doordat de vulling niet opstijft. Ik kan er geen fatsoenlijke stukken van snijden. De smaak blijft heerlijk. Mijn kinderen vragen nu vaker om mama’s heerlijke Monchoupudding met koekstukken. Waarom? Wat doe ik fout? Ik wil ook zo’n nette stukken kunnen serveren. Please tips….smeek!

  37. Ik neem in plaats van mounchou verse roomkaas van de aldi
    2 bakjes van 200 gram dus totaal 400 gram lekker hoog is nog goedkoper dan 1 pakje mounchou 2 pakjes houdbare slagroom en 1 zakje klopvast dit kan je alle maal
    in huis hebben en is veel goedkoper dan mounchou en dubbele hoeveelheid.
    De bastognekoek doe ik met doos en al in een stevig plastic tasje
    En leg het even onder het achterwiel van de auto en rijd er een paar keer over heen en lekker fijn:)

  38. Ik maak deze taart met speculaaskoek en wat mariakoekjes om het minder zoet te maken. Verder roomkaas (bij alle supermarkten en goedkoper dan Monchou), kwark en slagroom. Voor de stevigheid doe ik daar de poeder van een Saroma instantpudding doorheen. Zo kan ik deze elke keer een andere smaak geven. Vooral banaan geeft een heerlijke smaak hieraan. Op de bodem voor de frisheid, tropische vruchten, gewoon uit blik.

    Dit is ons meest favoriete taart.
    Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.