Ga toch koken!

Koken is heel ontspannend, het is zonde dat men niet meer tijd neemt voor iets wat zoveel invloed heeft op je leven. Natuurlijk hoef je niet 4 uur per dag in de keuken te staan, maar probeer prioriteiten te stellen. Om je op gang te helpen met verschillende technieken, keukens en principes (een aantal pagina’s wordt nog aan gewerkt):

10 beginner tips

Koken is een proces: Terwijl je leert, groeien je recepten mee. Terwijl je je smaak ontwikkelt, ga je andere ingrediënten gebruiken. Veel mensen blijven echter hangen in het stadium van “recept uitprinten & stapsgewijs uitvoeren”. Wil je dit ontgroeien en wil je je creativiteit te loop laten, dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder een aantal tips voor de beginner:

  1. Kook nooit meer uit pakjes. Zeg de conserveringsmiddelen gedag en ga aan de slag met verse ingrediënten. Geen snelkook/snelklaar producten meer, dat gaat allemaal ten koste van de smaak.
  2. Koop een basisboek en leer een aantal basisvaardigheden, zoals het maken van een roux. Je hebt hier veel meer aan dan 10 Jamie-Oliver boeken, omdat je met basisvaardigheden zelf kan bedenken hoe je een recept verbetert.
  3. Ga veel koken, probeer nieuwe gerechten en keukens uit.
  4. Stop alles in je mond. Proef het verschil tussen rauwe, gebakken en gekookte knoflook. Proef een dure en een goedkope olijfolie uit je handpalm. Alleen door te weten hoe alle ingrediënten individueel smaken, kan je ze in het gerecht tot hun recht laten komen. Ontwikkel je smaak!
  5. Koop beetje bij beetje uitbreidingen voor je keuken-assortiment. Je bespaart genoeg doordat je niet meer uit pakjes kookt, investeer dit geld in keukentools, een staafmixer, chopper en rijstkoker zijn al snel een must!
  6. Neem nooit klakkeloos een recept over. Vraag je bij ieder ingrediënt af waarom het gebruikt wordt en of er geen beter alternatief zou kunnen zijn. Vraag je tijdens de bereiding af waarom sommige handelingen worden uitgevoerd en of dat niet anders kan.
  7. Neem een kijkje in de keuken van herkomst. Nergens in Nederland eet je truffelsaus zoals je die in Umbië, Italië eet. Als je eenmaal in Italië een Carbonara gegeten hebt, dan weet je ook meteen dat daar geen room in thuis hoort en dan merk je ook opeens dat die helemaal niet met spaghetti gegeten wordt.
  8. Kook voor anderen. Aan de reacties merk je direct of dit “beleefdheids”-complimenten zijn of oprecht verraste complimenten.
  9. Hou een eigen notitie-kookboek bij. Schijf hier je nieuwe vindingen/uitprobeersels in op, maar ook de reacties van de mee-eters. Wees kritisch en bedenk wat er volgende keer beter kan.
  10. Bezuinig niet op voedsel. Duur is zeker niet altijd beter, maar voor een aantal producten geldt dit vaak wel, zoals olijfolie, pasta, groente. Bijna alle op kleine schaal geproduceerde producten hebben een meer uitgesproken smaak, maar zijn ook iets duurder omdat er meer aandacht aan besteed is.

Klaar voor de basis?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.