Saté Kambing

KambingDe marinade van deze saté lijkt een beetje op de ketjap marinade van de Babi Ketjap. Het grote verschil zit hem in de saus, geen pindasaus, dat is zonde van het geurige lamsvlees. Ik heb hem zowel van lamsbout als van lamsbiefstuk gemaakt, maar ben er nog niet over uit welke lekkerder is.

De marinade

  • 500 gr. lamsvlees (lamsbiefstuk, maar mag ook van de bout zijn)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl. sambal oelek
  • 0,5 dl ketjap manis
  • 2 tl. ketoembar
  • Scheut citroensap
  • Olie
  • Optioneel: asem (keukentamarinde)

Doe alle ingrediënten, behalve de olie en het vlees in een mixer en chop alles fijn.
Doe dit bij het vlees wat je in blokjes van 2x2cm gesneden hebt en laat het minimaal 3 uur marineren, liefst 24 uur.

Om het vlees extra mals te krijgen kan je het eerst even in wat opgeloste assem laten trekken, voordat je het door de marinade mengt.

Sausje

Hoewel de stokjes erg lekker puur zijn, is het toch lekker er een ketjapsaus bij te serveren. Meng 1dl ketjap manis met wat citroensap. Bak wat kleingesneden uitjes en knoflook uit in ruim olie en laat het uitlekken op keukenpapier. Week een pepertje in heet water, snij er dunne ringetjes van en doe deze bij de ketjap. Vlak voor het opdienen doe je de uitjes door de saus, zodat ze nog knapperig zijn.

Houtskool

Voor het grillen gelden dezelfde instructies als eerder gegeven bij de Besengek:

Voordat ze de bbq op gaan overgiet je ze met olijfolie. De bbq moet goed heet zijn, de stokjes moeten continu gedraaid worden. Zo worden ze snel gaar (en verliezen ze weinig vocht) maar verbranden ze niet (doordat je steeds draait). Je kan ze ook nog een keer besprenkelen met olie tijdens het bbq’en om de sappigheid te bevorderen. Het snelle draaien van de stokjes vereist eigenlijk een fatsoenlijke bbq en geen weber.

Als ze klaar zijn nog even wat zeezout erover en snel opeten nadat je er wat ketjapsaus over gegoten hebt.

13 gedachtes over “Saté Kambing”

  1. Sate-kambing wordt gemaakt van GEITLAM.
    Mocht de smaak te sterk zijn, drie dagen marineren in rode wijn met ui, citroenblaadjes/ djeroep poertoetblaadjes en Indische laurier en regelmatig keren.

    Sjourd

  2. Geitlammeren zijn zeer jonge geitjes ( vrouwelijk dus). je hebt ook boklammeren, die zijn mannelijk Het geitlamvlees is zeer mals. Lekker op de bbq!

  3. Acilia, ja zeker en wat de marinade betreft, die is ook voor de sate kambing en niet voor de Frnse keuken, en heb je ooit gehoord van “soep van het houten been”/

  4. Wij maken onze “sate kambing” altijd van lamshaasjes.
    Natuurlijk op de houtskoolbarbecue!

    Marinade:
    0,5 dl ABC ketjap manis (veel stroperiger en zoeter dan de gewone
    4 tenen knoflook grof gehakt
    4 rawits of minder hete spaanse pepers
    1/2 theelepel ketoembar
    snufje djintan

    saus:
    1 dl ABC ketjap manis
    2 eetlepels ABC sambal Asli
    2 tenen knoflook fijngesneden

    Enak sekali!!!

  5. De tijd (veel te kort natuurlijk) dat ik in NEDERLANDS-INDIE heb gewoond, was er nooit spraken geweest dat er in de marinade sambal in kwam en vooral niet lombok rawit, je kunt natuurlijk zeggen dat het het persoonlijk is maar toch …….. voor degene die niet heet sate willen eten, gewoon maken en laat AUB de sambal weg en vooral de lombok RAWIT en zeker madam janet, als je geen maagperforatie wil hebben

  6. ik gebruik ketjap met knoflook van SAMASAYA voorheen was dat Lonny.van hetzelfde bedrijf de katjang saus. een betere is er niet.
    Kijk op Samasaya.nl voor vele marinades.
    Voor de sate geruik ik kambing vlees en bestel dat bij de islamitische slager. Altijd vers vlees. Kijk ook op geitenvlees.com

    Selamat makan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.